+387 57 226 180 info@ski-rp.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+387 57 226 180 info@ski-rp.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Povezivanje Istočnog Sarajeva i Sarajeva projekat vrijedan 3,5 miliona KM

Sasatanak na temu rekonstrukcije uskotračne pruge koja bi povezivala Istočno Sarajevo i Sarajevo, tačnije Pale – Ravnu planinu, održan je danas u Ski centru „Ravna planina“ u organizaciji menadžmenta Ski centra „Ravna planina“, Opštine pale i UG „Ćiro“.

Današnjem sastanku prisustvovali su Valentin Incko visoki predstavnik za BiH, Nenad  Vuković gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Predrag Vučićević  predsjednik SO Pale i predstavnici Udruženja građana „Ćiro“.

Incko je ovom  prilikom izrazio i dao punu podršku ovom projektu i njegovoj realizaciji ocjenjujući ga kao projekat od velikog značaja kako u turističkom smislu, tako i u daljem razvoju suživota i povezivanja ova dva grada. Takođe je naglasio da zna da je jedna od lokomotiva iz kompozicije kultnog „Ćire“ u Austriji na remontu i da bi ona trebala biti vraćena jer postoji sva dokumentacija.

„Želim da pomognem i promovišem ovu prugu kako bi bila uspješna kao i na početku” – istakao je Incko.

Predsjednik Udruženja građana “Ćiro” iz Sarajeva Fadil Čordalija rekao je da bi prva faza obnove išla od Sarajeva do Pala.

“Stara pruga je netaknuta i ispravna, jedan most je uništen, a Bistrička stanica presječena zaobilaznicom. Objekat stare stanice mogao bi da se pretvori u tehnički muzej i bude depadans muzeja Grada Sarajeva, a, ako lokalna vlast prihvati, zgrada željezničke stanice na Palama mogla bi da se pretvori u hotel koji bi bio adekvatan turistički sadržaj uz ovakvu prugu” – rekao je Čordalija.

Opština Pale je napravila prvi korak i izradila projekat revitalizacije koji obuhvata 11.308 metara ove uskotračne pruge i u tom projektu vidi poseban značaj i interes kada je u pitanju razvoj ove opštine.

“Dužina trase iznosi ukupno 11.308 metara, od toga na području opštine Pale je 5.416 metara, opštine Istočni Stari Grad u dužini od 4.799 metara i opština Stari Grad, kanton Sarajevo, 823 metra. Na toj trasi je 11 tunela i tri mosta koji se moraju adaptirati ukupne dužine 86 metara” – istakao je  Predrag Vučićević, predsjednik SO Pale.

Vučićević je dodao da je projekrom predviđeno da se napravi asfaltni put kojim bi se kretao modernizovani „Ćiro“ na gumama, a ista ta staza bi bila predviđena i za biciklizam pa bi ova dva grada bila povezana i biciklističkom stazom i naglasio je da Opština Pale ovim postupkom želi da ide korak naprijed, ali bez uključivanja svih interesnih strana za realizaciju ovog projekta to neće biti moguće.

“Održavamo sastanke sa gradovima Istočno Sarajevo i Sarajevo, kao i sa opštinama Istočni Stari Grad i Stari Grad kako bi pokušali da se dogovorimo da izdvojimo sredstva. Trebaće nam pomoć Vlade Federacije BiH i pomoć Vlade Republike Srpske”, naglasio je Vučićević.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da je Istočno Sarajevo zainteresovano za ovaj projekat, a prema informacijama i komunikaciji koju ostvaruje sa Sarajevom misli da i taj grad vidi ovaj projekat kao zajednički interes u funkciji razvoja turizma i kompletnog kraja.

Prema njegovim riječima, najveći interes ima opština Pale, jer bi projekat bio istorijski i povezivao bi turiste iz grada Sarajeva prugom do Jahorinskog potoka, gdje bi gondolom išli preko Ravne planine do Jahorine.

“Ako bi došlo do revitalizacije takvog projekta ovaj kraj bi ušao u red svjetskih skijališta sa jednim spektakularnim načinom dolaska na Jahorinu vozićem i kabinskom gondolom. Nadam se da ćemo postići opštu saglasnost institucija vlasti na svim nivoima, uz pomoć visokog predstavnika i ambasada u BiH koji smatraju da ovaj projekat treba da zaživi”, naveo je Vuković.

Uskotračna pruga Sarajevo-Pale-Višegrad izgrađena je davne 1906. godine, a ukinuta je 1978. godine. Ideja za njenu revitalizaciju nastala je prije nekoliko godina. Cilj je vratiti u funkciju prugu, ali ne na način tradicionalnog teretnog i putničkog prometa, nego isključivo na turističkoj osnovi.

Povezano